Schäfer – En av Sveriges vanligaste ras

SchäferSchäfer är kanske en av de vanligaste hundraserna i Sverige, tillsammans med Golden retriever och Labrador. Enligt undersökningar så visar det att rasen är näst populärast i hela världen. Rasen Schäfer härstammar från Tyskland och är från början en vallhund. Rasen började renavlas så sent som i slutet av 1800-talet men den kunde se annorlunda ut beroende på vilken del av Tyskland som den kom ifrån. Precis efter sekelskiftet till 1900-talet blev Schäfer en erkänd polishund och ända sedan dess har rasen används framgångsrikt både för polisiärt och militärt arbete. I Sverige började man nästa direkt att använda Schäfer som polishund och Polisen i Göteborg var den första staden att träna Schäfrar. Den första rasklubben i Sverige bildades 1924 och standarden för en Schäfer sattes direkt.

”Schäfer ska ha ett jämnt humör och bra nerver, hunden ska vara självsäker, frimodig, fullständigt godlynt samt uppmärksam och följsam. Hunden ska alltid våga, visa kamplust och hårdhet samt vara lämplig både som sällskapshund och arbetshund.”

Schäfer valpDet finns olika sorters schäfrar som både kan skilja mycket i utseende och mentalitet. Lär dig mer om Schäfer innan du bestämmer dig för att skaffa en, speciellt då det finns olika sorter som skiljer sig mycket. Dessa hundar har även en del problem och kända sjukdomar som man bör känna till innan man bestämmer sig för en valp. Rygg- och ledproblem är de vanligaste problemen som man kan få med en Schäfer. Båda problemen kan bli allvarliga så det är viktigt att man är noggrann i sitt val. Överlag så är Schäfer en mycket lojal och trevlig familjehund som också kan ge trygghet åt hemmet. En inbrottstjuv vänder garanterat kvickt vid första anblick.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation