Erfarenheter och tips

Sulan har nu kommit att bli ca. 4,5 månad. Tänkte här skriva lite av de dokument, bestämmelser och bekymmer som kan uppstå med en liten fransk bulldogg, och som Sulan varit med om sedan hon kom till oss.

Köpa valp

När du köper din valp är det viktigt att kolla uppfödare, hälsa på hos uppfödaren och träffa föräldrarna till valpen. Det ska ”kännas rätt i maggropen” mellan uppfödare-köpare. Man kan även gå in på Svenska Kennelklubben och kolla stamtavlan på föräldrarna till valpen osv. Du ska bla. få med dig ett ”Köpeavtal”, ”Registreringsbevis”, ”Besiktningsblankett” samt ”Vaccinationsintyg” från uppfödaren.

Vi fick av vår uppfödare även med oss andra saker hem; ”Valpkullsförsäkring”, ett info-häfte samt broschyrer, en hel del torrmat samt mjukmat, febertermometer, ett koppel samt en snuttefilt som luktade mamma. Man kan också gå med i Svenska Kennelklubben, och vi fick ett 1 års medlemskap av vår uppfödare i Franska Bulldogg Klubben.

Avmaskning

När vår lilla valp just var nyinflyttad till oss så fick vi rådet från vår uppfödare att avmaska henne, vilket gjordes med ”T. Milbemax vet. för småhundar och valpar”, vilket införskaffas på apoteket. På golvet hittades ett par dagar efter avmaskningen en liten mask bredvid där hon bajsat (usch!). Den såg ut som en liten ”nudel” (rundmask/spolmask).  Valpar har ofta mask då de smittas från tiken (föds med mask), detta trots att tiken tidigare blivit avmaskad, enligt vår uppfödare Kattis.  Det finns många olika sorters mask, men de två vanligaste sorterna är; bandmask och rundmask/spolmask.

Spolmask/rundmask:

Spolmask ses alltså hos de flesta valpar, då de överförs med mjölken från mamman. Larverna kan vandra från tiken till valparna redan i fosterstadiet, och valpar kan alltså redan födas med mask. Maskarna kan i tarmen växa sig ca. 6-18 cm långa. Symptomen kan vara olika, och ibland svårupptäckta. Dålig tillväxt, rund och tjock buk, trötthet, dålig aptit, kräkningar, slemmig avföring eller glanslös päls tyda på mask. Detta pga. att maskarna äter upp maten för valpen. Larverna kan även vandra till lungorna och orsaka näsflöde och hosta hos valpen.

Det sistnämnda sker dock inte hos en vuxen hund, utan där kan maskarna istället etablera sig i tarmen och larverna kan istället vandra till andra organ i kroppen. Där kan de lägga sig i ett vilostadie, för att ex. aktiveras igen vid en ev. dräktighet. Spolmask är ofta enkel att behandla med avmaskningsmedel, men observera att din hund kan smittas igen. Hundvalpar bör avmaskas vid ca 2-3 veckors ålder. Detta eftersom spolmaskens livscykel är ca. 3 veckor. Vi avmaskade sedan Sulan när hon var ca. 8 veckor, samt ånyo då hon var 12 veckor. (Om hunden ex. ska gå på hunddagis önskar de också att den är avmaskad).

Bandmask:

Det är alltid bra att observera sin hunds avföring, vilket kan ge information angående din hunds mående. Bandmaskar är platta och kan visa sig i avföringen eller vid analöppningen som små risgrynsliknande korn (ibland rörliga). Bandmasken kommer ofta från olika ”mellanvärdar” och smittar därför lättare vuxna hundar.

Vaccinationer, EU-pass, Röntgen

Sulan föddes 2013-05-21. Den första vaccination ”Nobivac DHPPi vet.” mot parvo, valpsjuka samt kennelhosta ska ges vid 7-8 veckors ålder. Den fick Sulan 2013-07-12 av hennes uppfödare. Nästa vaccination ska ske vid 12 veckors ålder, samt 12 månader. Därefter får man vidare rådgöra med veterinären. Man får ett ”Vaccinationsintyg” av veterinären. Man ska tänka på att valpen inte bör träffa så många andra hundar innan den fått båda vaccinationerna och fått ett gott skydd. Inför tävlingar, utställningar och om man går valpkurser eller har hunden på hunddagis krävs det att hunden är vaccinerad.

Rabiesvaccin (om man vill ta med hunden utomlands) kan tidigast ske vid 3 månaders ålder, och det ges 2 ggr. Efter det måste man vänta 21 dagar innan man får resa med hunden. Observera rabiesvaccinationens giltighetstid samt när det krävs re-vaccination. Hundar som ska resa utomlands ska självfallet också vara id-märkta med microchip. Hundar som reser mellan EU-länder ska ha hundpass. Man skaffar passet hos sin veterinär. Till vissa länder krävs också att hunden är just avmaskad.

Det är alltså viktigt att i god tid ta reda på vilka regler som gäller för just det land ni ska resa till, samt de saker som behöver ordnas med din hund innan resan bär iväg. Man kan kolla på www.jordbruksverket.se sida för information angående de aktuella bestämmelserna. När du köper en hund måste du sedan även registrera den på jordbruksverket, dvs göra en ägaranmälan. Hundägaren ska sedan anmäla alla ändringar i registret ang. ex namnbyte, byte av ägare samt om hunden avlidit.

Röntgen av armbågsled/höftled/knäled ska göras då hunden är minst 12 månader gammal. Hundens registreringbevis ska då medtagas. Röntgenbilderna sänds sedan till Svenska Kennel Klubben, och blir då officiella samt registrerade och arkiverade i SKK:s hälsoregister.

Tappa tänder

Sulan tycker om sina leksaker, dels för att busa med, men också tugga på då det kliar mycket i tänderna på de små när de byter tänder. Vi har hittat några av hennes mjölktänder här hemma. Det är viktigt att observera så att ”vampyrtänderna” tappas, så att det inte växer upp så kallade. dubbeltänder och blir inflammerat, för då kan de behövas dras bort hos veterinären. Vi försöker borsta Sulans tänder lite lätt med en tandborste, hon vill dock gärna tugga på den mestadels.

Diarré/kräkning

En natt för en tid sedan vaknade jag av att Sulan ”kräktes upp en massa slem”. Fråga mig inte varför, men kan ha varit att hon håller på att tappa tänder, och kan ev. ha satt en tappad tand i halsen. Nu härrom natten kräktes hon igen, tror det var pga. att hon fått ett märgben, som hon antagligen inte tålde då. Dock verkar hennes syskon ha fått märgben. Sulan har även haft ett par episoder med diarré. Det verkar finnas diverse ”huskurer” mot diarré.

Tips från vår kennel var bla. att blanda nötfärs, morotspure, vetekli och lite vatten. Vilket skulle ges 4-6 ggr/dagligen i små portioner. Andra råd vi har fått mot diarré är kokt ris och kokt skinka. Annars finns det annat att köpa hos veterinären/djuraffären att pröva. Man kan också ge Pro-Kolin mot diarrén, vilket köps på apoteket och sprutas in i munnen på hunden. Sulan fick även detta (tycker det är gott) och avföringen normaliserades och magen blev bra igen.

Klokapselbrott

För en ca 1,5 vecka sedan var Sulan ute och lekte med en annan liten vovve, de sprang fritt i en park. När vi sedan gick hem, såg jag att hon haltade och väl hemma att det blödde lite vid ena klon samt att hon var lite palpöm. Det blev inte bättre inom ett par dagar så vi tog henne till veterinären. Det var ett klokapselbrott. Vi har hittills betalat ca. 3000 kr i självrisk för operationen med bandage, mediciner etc. samt ett återbesök. Det är viktigt att ha en bra försäkring på din hund.

Klokapselbrott är en vanlig orsak till hunden behöver uppsöka veterinär. Klokapselbrott är ofta väldigt smärtsamt. Många hundar visar det i form av hälta samt att de slickar väldigt mycket på klon. Det kan också märkas på att det ibland kan blöda lite vid klon. Ibland är endast en del av klon avsliten, men har man otur kan hela klon vara avsliten. Det rekommenderas att hela klon tas bort om klon har spruckit ända upp i klofalsen, eftersom det annars är stor risk att klon spricker vidare när den växer ut igen, och därmed ökar risken för nytt klokapselbrott med ökad infektionsrisk.

En klo läker som regel på ett par veckor. Dock kan det ta ca. 3-6 månader innan en ny klo växt ut igen (den kan dock bli lite deformerad). Klokapselbrott kan förebyggas något genom att vara noga med kloklippningen. Det händer dock även att hundar med kortare klor drabbas, om de fastnar i något när de är ute och springer.

De var alltså tvungna att operera klokapselbrottet på Sulan, och hon blev sövd/fick narkosmedel. Hon fick ha bandage i ett par dagar, som byttes en gång och såret tvättades med NaCl. Viktigt var att hålla koll på tassen så den inte blev svullen, röd eller pusig. Hon skulle ha krage på om hon slickade på tassen, detta har hon dock varit duktig och inte gjort nästan alls. På henne fungerade kragen mer som en ”grävskopa” ute. Hon fick ett tasskydd, dvs. liten ”skyddsstrumpa” att ha ute (dock åkte denna ofta lätt av). Man kan även köpa en liten babysocka samt ha en plastpåse/bajspåse om tassen när man är ute.

Sulan fick antiinflammatorisk medicin, T. Rimadyl 2ggr/dagligen i en vecka, och det skulle bli bättre och torka upp inom ca 4 dagar stod det på vårat hemgångsråd från veterinären. Dock upplevde vi nu efter ca. en vecka att tassen fortfarande är svullen, blir lätt rodnad och såret/pulpan luckras lätt upp då det blir lite fuktigt och hon slår emot den lite. Dock har Sulan inte haft feber (över ca. 39° C samt under 37° C har hunden feber). Så det blev ett nytt veterinärbesök. Hon fick antibiotika, T. Vetrimoxin 2ggr/dagligen. Har inte alls varit några som helst problem att ge henne tabletterna.

Dock kan en biverkan vara lösare i magen, men ännu så länge har den hållit sig i schakt. Vi fick också någon brun vätska att droppa på tassen 2ggr/dagligen, samt fortsätta med T. Rimadyl ytterligare en vecka. Dessvärre skulle Sulan och jag egentligen ha debuterat på hennes första utställning (inofficiell i Nybro) idag. Detta fick dock skjutas upp r/t tassen, samt att det faktiskt är karens på dessa läkemedel inför utställning/tävling. Men det kommer väl fler tillfällen framöver antar jag. Nu hoppas jag bara att tassen läker fint snart så att Sulan kan busa och vara som vanligt igen!