Om Fransk bulldog

Fört och främst så är ordet Fransk bulldogg (med två ”g”) ett försvenskat ord av Fransk bulldog (med ett ”g”). Personligen föredrar jag att använda ordet ”bulldog” eftersom det trots allt är ett engelskt ord, men de flesta verkar föredra och använda den försvenskade varianten. Smaken är som baken!

Historia

Hundrasens ursprung är oklart. Det förekommer lite olika spekulationer, bl.a om att den kom till redan under antika Grekland, men de tydligaste bevisen visar på att rasen härstammar från Frankrike. Fransk bulldog tros vara resultatet av olika korsningar som gjordes sent på 1800-talet. Rasen var vanligast hos rikt och högt ansenligt folk och den var då som idag, en väldigt populär hundras. Den första klubben för rasen startades ganska direkt i Paris runt 1880.  Den första registreringen gjordes 1885, och rasens standard bestämdes både i Frankrike och i Sverige under året 1898.

Hunden

Fransk bulldog ar en otroligt charmig hund och går under benämningen ”hundarnas clown”. Det är inte bara utseendet som gör den clownlik, beteendet är minst lika mycket anledning till namnet, då rasen är väldigt rolig och unik i sitt sätt. Alla som äger en fransk bulldog säger att man inte äger hunden, det är hunden som äger dig, och du kan inte göra något åt det, vilket också är sant till skillnad från att du faktiskt kan lära din fralla väldigt mycket. Det är en intelligent hund som samtidigt gärna vill vara dig till lags, men den har en stark vilja i vissa situationer som man ibland får tampas med.

Den franska bulldoggen anpassar sig snabbt till familjen, dess rutiner och medlemmar. Om det är en aktiv familj så följer den gärna med på långa promenader i all tänkbar terräng, en löparrunda (ej i stark värme) och gärna till badet. Men även en lugnare familj passar utmärkt. Rasen har inget behov av mycket motion, vilket har gjort den franska bulldoggen till en mycket populär lägenhetshund. Notera dock att det givetvis är bra för hunden med motion och att den absolut inte ska sitta i en lägenhet hela dagarna. Värmen kan vara ett litet bekymmer för vissa frallor.

På sommaren så ska man ta det lite lugnt när det är riktigt varmt, då föredrar i regel hunden att ligga och vila, den pendlar gärna mellan sol och skugga. 
Fransk bulldog  är ingen typisk kennelhund, det är en underbar familjehund som gärna vill vara nära och mitt i händelsernas centrum. Däremot så kan man med fördel träna mycket lydnad och lära frallan trix, för intelligensen är hög och du kan få hunden att uppnå en hög grad av fokus om du tränar den rätt. Man får hantera en Fransk bulldog efter humör, vissa stunder kan de vara extremt envisa och andra kan de lyda minsta lilla vink.

Det är en liten hund vi pratar om, men det är 100% muskler med en stor och kraftig käft. Den franska bulldoggen är betydligt starkare än man tror, och när den sätter fart så går det fort, både när det gäller att springa och att pulverisera de flesta sorters material.

Problem

Rasen har inga kända höftledsproblem eller ögonsjukdomar. Själva valpningen är dock i regel inte smärtfri och det är ganska vanligt att tiken får genomgå kejsarsnitt. Fransk Bulldogg Klubb som är rasens officiella hundklubb, arbetar för att så många tikar som möjligt ska kunna föda på naturligt sätt. Hudallergier förekommer men det är vanligast på vita frallor. Även solbränna på öron och näsa kan uppstå på de ljusare färgerna och detta är naturligtvis de flesta seriösa uppfödarna fullt medvetna om, och således jobbar de med avelsarbetet utifrån detta. Andra problem som man ska se upp med är andningssvårigheter, hjärtproblem och patella (som är ett knäproblem).

Utseende

En Fransk bulldog är en ”rektangulär” liten klump, som har ett ganska stort och tungt huvud med uppåtstående öron som gör att den kan likna en fladdermus. En del tror att svansarna kuperas men det är inte längre lagligt i Sverige, utan frallan föds faktiskt med endast en liten stump. Det finns tre s.k godkända färger på en Fransk bulldog. Den vanligaste är mörkt tigrerad med mindre vita fläckar (brindle). En annan vanlig färg är gul/brun med eller utan svart ansikte (fawn) och den tredje godkända färgen är vit eller svart/vit. En helsvart Fransk bulldog är ganska ovanlig och ej godkänd för utställningsbruk.

Rasen är grov och frampartiet är i regel mycket större än bakpartiet, precis som det ska vara på en bulldog. Bröstpartiet är ofta rejält och brett, vilket gör att hunden ibland ser väldigt rolig ut när den travar. Eftersom frallan inte har någon svans så viftar den på hela baken när den blir riktigt glag, vilket så klart ser fantastiskt roligt ut.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *